Video recept:

Grilované chipsy z vepřového bůčku

4 - 6 porcí

1,5 hodiny

150 °

Jednoduché

V dnešním dílu grilovací akademie vám její průvodce David Kubricht ukáže, jak na grilované chipsy z bůčku. Tuhle jednoduchou a dokonalou chuťovku k dobře vychlazenému pivu si prostě zamilujete.

Postup přípravy:

Ingredience

Na bůčkové chipsy

  • 1 kg vepřového bůčku bez kosti
  • kořenící směs pipMaster HOT BBQ ze soli - cukru - papriky a česneku
  • 1.5 dcl světlé pivo Yellow Cow
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžíce teriyaki česnekové omáčky Kikkoman
  • 1 chilli paprička

Plátky z bůčku vyválejte do tenka

Protože se bůček bude krájet na tenké plátky, dejte ho nejprve na půl hodiny namrazit do mrazáku. Z bůčku sundejte kůži. „Stranou, kde byla kůže ho dejte na prkénko a bůček nakrájejte na 3 až 4 milimetrové plátky,“ ukazuje postup pipMaster. Plátky následně vykládejte na prkénko a okořeňte směsí grilovacího koření HOT BBQ ze soli, cukru, papriky a česneku. Toto koření dodá bůčku příjemnou pikantnost. „Nakořeněné plátky přikryjte potravinářskou fólií a kuchyňským válečkem, anebo klidně i prázdnou lahví od piva, plátky bůčku vyválejte do tenka,“ vysvětluje dál postup pipMaster.

Stejnoměrné plátky vyskládejte na plechovou mřížku a můžete s nimi do grilu, který roztopte na 150 stupňů. Chipsy dělejte nepřímou metodou. Tlumící deflektory doporučuje David Kubricht obalit alobalem, protože z bůčku vám bude dovnitř grilu kapat hodně tuku. Do grilu přidejte jeden kousek ovocného dřeva na zauzení a plátky masa v něm nechte půl až tři čtvrtě hodiny dělat.



Místo černého piva zkuste raději citrusové

„Než se nám chipsy zaudí, vybereme si pivo na potěr,“ říká svému italskému kamarádovi a rovněž průvodci akademií Danieli Govonimu. Pivo ve Zlaté krávě, které průvodci navštívili, zde od začátku, tedy od roku 2018, vaří sládková Žaneta Petružálková, která o místí pivo pečuje tím nejlepším způsobem. Přestože na potírání bůčku by se nejlépe hodilo černé pivo, doporučila sládková pipMasterovi svrchně kvašenou dvanáctku Yellow Cow, která v sobě kromě sladu a chmelu obsahuje také citron. „Tohle pivo tak i v letních měsících zaručí příjemné osvěžení a perfektně se hodí ke grilování,“ říká sládková ze Zlaté krávy.

Potěr na chipsy připravte z deci a půl piva, přidejte dva stroužky najemno posekaného česneku, jednu lžíci medu, dále dvě lžíce teriyaki česnekové omáčky Kikkoman a posekanou jednu celou chilli papričku.

Při potírání bůčku buďte opatrní. Tuk může chytit

Zauzené chipsy potřete připraveným potěrem. „Při potírání buďte opatrní, může vám chytit tuk z bůčku,“ upozorňuje pipMaster a dodává „pokud se vám to stane, zavřete gril tak, abyste úplně uzavřeli přístup vzduchu k ohni, a tak ho udusíte.“

Potěr pak nechte na chipsech už jen pět minut zatáhnout při zcela uzavřeném grilu. „Po sundání z grilu ještě nechte chipsy pět minut vystydnout, protože budou příliš horké,“ upozorňuje pipMaster.

„Vypadají a chutnají naprosto skvěle. Chipsy nejsou ani vysušené, ani šťavnaté a jsou parádně okořeněné. Ve Zlatý krávě to bylo naprosto super a budu se těšit, že se spolu příště uvidíme na dalším místě, které nám doporučí Amazing Places,“ uzavírá spokojený pipMaster.

Další recepty

Grilujte s pořádným vybavením od pipMaster Grill

Chci vidět nabídku