Video recept:

Kachní prsa s hořčično-medovou omáčkou

3 - 4 porce

30 minut

250 °

Jednoduché

Tento recept potěší všechny milovníky kachen a grilovací nadšence. V dalším dílu akademie vám David Kubricht ukáže, jak na grilu připravit šťavnatá kachní prsa s hořčično-medovou omáčkou a bramborovými dukátky.

Postup přípravy:

Ingredience

Na kachní prsa

  • 3 ks kachních prsou s kůží
  • 1 kg brambor Grenaille
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce hrubozrnné dijonské hořčice
  • 1 lžíce sladké sójové omáčky Kikkoman
  • 1 lžíce medu
  • 5 lžic demi-glace Naše maso
  • 2 lžíce 30 % smetany
  • plátek másla
  • svazek pažitky
  • sůl

Šťavnatá prsa z grilu za pár minut

Příprava prsou je velmi jednoduchá a rychlá, proto si nejprve rozpalte gril na 250 stupňů. A protože kachní prsa jsou tučná, připraví je pipMaster přímou metodou na litinové pánvi. Po roztopení dejte pánev nahřát do grilu.

V dalším kroku si připravte plátky brambor na smažené dukátky. „Ideálně nakrouhané na mandolíně na tloušťku 2 milimetry, aby se pěkně usmažili. Než je začneme smažit, dejte bramborové plátky do studené vody, aby nám nezhnědli,“ radí pipMaster.

Tuk je nositelem chuti, nezbavujte se ho

Dále si připravte kachní prsa, která očistěte od drobných blanek. „Na rozdíl od většiny šéfkuchařů nebudeme kůži nařezávat do mřížky, aby se nám z nich tuk vypekl. Naopak chceme, aby nám v prsou zůstal a po otočení se postupně dostával do masa. Tuk je nositelem chuti, tak se ho přeci nebudeme zbavovat,“ říká pipMaster. Prsa dostatečně osolte z obou stran a můžete s nimi do grilu.

Do rozpálené litinové pánve vložte prsa kůží dolů a nechte asi 4 minuty opéct do zlatova. Prsa poté otočte a ze strany masa nechte další 2 minuty dělat. „Stupeň propečenosti je samozřejmě na vás. Za mě je ideální cílová teplota v jádru masa někde mezi 45 až 50 stupni,“ říká pipMaster. Takto udělaná prsa vyndejte z grilu na mřížku a dejte odpočívat.

Z kachny využijte veškerý tuk

Z pánve odeberte 1 až 2 lžíce výpeku bokem a do zbytku dejte na 3 až 4 minuty smažit připravené bramborové dukátky. Usmažené dukátky přendejte na mřížku a přikryjte papírovou utěrkou, abyste je zbavili tuku. „Při manipulaci s litinovou pánví buďte opatrní, je skutečně vařící. Ideální je použít žáruvzdorné rukavice“ upozorňuje pipMaster.

Nakonec připravte omáčku. Na ní použijte menší litinovou pánvičku s odloženým tukem. Dejte ji nahřát do grilu. Nasekejte nadrobno jeden stroužek česneku a lehce ho zarestujte ve výpeku. Do něj přidejte lžíci hrubozrnné dijonské hořčice, lžíci sladké sójové omáčky a jednu lžíci medu. Promíchejte a přidejte 4 až 5 lžic demi-glacu, což je silný hovězí vývar, který se v gastronomii používá k zesílení chuti. David Kubricht použil demi-glace z řeznictví Naše maso, který koupíte buď jen na Rohlíku anebo v řeznictví v Dlouhé ulici v Praze. Vše nechte minutu provařit. Pak přidejte dvě lžíce 30 % smetany, opět promíchejte a celý obsah omáčky zredukujte. Omáčku sundejte z grilu, a až poté do ní vmíchejte plátek másla na zjemnění.

Před servírováním osolte v misce usmažené dukátky a nasekejte do nich trochu pažitky. Odpočatá kachní prsa nakrájejte na tenké plátky, k nim přidejte dochucené chipsy a trochu hořčično-medové omáčky.

„Je to úplně super a krásně ochucený,“ uzavírá spokojený pipMaster.

Další recepty

Grilujte s pořádným vybavením od pipMaster Grill

Chci vidět nabídku