Recept:

Lívance s marmeládou, uzenou zmrzlinou a jablečnými chipsy

4 porce

40 minut

180 °

Jednoduché

Sezóna grilování je tady. Nad ohněm se dá kromě masa, ryb, či zeleniny připravit i sladký dezert. Jak na heboučké lívance, poradí v Grilovací akademii.

Postup přípravy:

Ingredience

Na zmrzlinu

  • 600 ml mléka
  • 400 ml tučné smetany
  • 200 g žloutku
  • 150 g krystalového cukru

„Zmrzlinu, která se bude chladit nejméně dvanáct hodin, si uděláme den předem. Použijeme do ní očouzené dřívko třeba z grilování z předešlého dne. Když si směs podle návodu umícháme, musí se pořádně vychladit. Kdo nemá ani ten nejjednodušší zmrzlinovač, měl by ji každé dvě hodiny zamíchat. Jinak se v ní vytvoří hrudky,“ říká Danihel.

Pozor je třeba dát i teplotu, při které směs na zmrzlinu zahříváme. Musí být maximálně 75 stupňů, aby zhoustla, ale vajíčka se v ní zároveň neuvařila a vše se nesrazilo.

„Teda jedl jsem už kde co, ale zmrzlinu s popelem ještě ne,“ říká k tomu pipMaster s tím, že recept na vlastní lívance je naštěstí tak jednoduchý, že ho zvládne i méně zručný muž. Důležité je, nechat směs aspoň půl hodiny vykynout.



Jak udělat zmrzlinu

Zahřejeme a smícháme 600 ml mléka a 400 ml tučné smetany. Do rendlíku dáme 200 g žloutku a 150 g krystalového cukru. Zalijeme smetanou a mlékem. Směs zahříváme maximálně na do 75 stupňů, aby nám zhoustla, ale vajíčka se v ní neuvařila. Odstavíme ji bokem, z grilu vytáhneme jedno ohořelé polínko, na litr tekutiny stačí dřevo o rozměru 10 x 10 centimetrů a dáme ho do směsi louhovat na dvě až tři hodiny. Po vytažení dřívka základ na zmrzlinu přelijeme přes sítko a dáme na 12 hodin zmrznout. Každé dvě hodiny směs zamícháme, aby se v ní netvořily velké krystaly.

Ingredience

Na lívance

  • 300 ml plnotučného mléka
  • 3 vejce
  • 300 g hladké mouky
  • 1 kypřící prášek 12 g
  • 20 g rozpuštěného másla

S chipsy pomůže struhadlo

Čas si udělejte i na přípravu závěrečné zdobící suroviny - křížal, jablečných chipsů. Kdo se nechce zdržovat precizním krájením jablečných plátků, může sáhnout po skutečně velmi ostré ploché škrabce s příčnou T čepelí z nerezové oceli od firmy Dellinger. Škrabka samozřejmě pomůže i při dalších méně příjemných domácích pracích jako je loupání brambor, zeleniny a ovoce všech druhů. „Já mám rád na takové to jemnější zdobení na pohled od Delliingeru škrabku Julienne. Proužky a nudličky z ovoce a zeleniny dělají takové ostré žraločí zuby,“ říká pipMaster.

Jak udělat jablečné čipsy? Spíše kyselá jablka nakrájíme na plátky, lehce pocukrujeme a pokapeme citronem, aby nezhnědly a nechám v sušičce při teplotě 35-45 stupňů minimálně 6 hodin, po devíti hodinách jsou chipsy (křížaly) určitě hotové."

Příprava lívanců

Všechny ingredience zamícháme, mouku před tím přesijeme, naběračkou nebo plničkou třeba na kečup děláme na gril stejné porce. Nejvíc tak čtyři porce najednou, aby se nám lívance nespálily. Zdobíme Marmeládou s příběhem podle chuti, přidáme i zakysanou smetanu.

Marmeláda jako od babičky

Na grilu Vulcanus na zóně mimo přímý plamen pak plničkou třeba na hořčici Štěpán přesně odměřuje těsto na lívance. „Nedělejte si moc porcí, abyste je nepřipálili,“ říká, když před tím ještě grilovací plochu lehce pokape z olejničky, která má nejenom krásný design, ale také praktické držadlo pro manipulaci nad horkým grilem.

Stejně nezbytným pomocníkem pro odstraňování napečených zbytků jídla nebo jen na obracení lívanců je pak špachtle vyvinutá přesně pro grily Vulcanus. Vyrobená je z nožířské nerezové oceli 3Cr13 Držadlo je z přírodního tvrdého dřeva Santalovníku. Vyvážení a ergonomie přispívají pohodlné práci.

A už je tu finále - závěrečné zdobení lívanců, na které si šéfkuchař pečlivě vybírá ze zavařenin rodinné firmy Marmelády s příběhem. „Výběr je to těžký, děláme na osmdesát druhů marmelád. Teď je sezona jahod, ty máme i ve verzi, v níž není přidaný klasický cukr,“ říká Hana Šindlerová, která je velkou propagátorkou trochu zapomenutých klasických českých druhů ovoce. Sem patří třeba angrešt, černý rybíz, rebarbora

„Pokud si pozvete na lívance jen dospělé osazenstvo, máme kromě třeba marmelád, kde používáme Prosecco, i skvělou zavařeninu z růžového grepu s ginem Žufánek. Všechny naše produkty jsou samozřejmě dělané ručně, necháváme v nich kousky nejkvalitnějšího ovoce, nepřidáváme do nich žádná barviva, chemické stabilizátory, nic umělého,“ zdůrazňuje majitelka Marmelád s příběhem. „Na zdobení doporučuji tak zvaný snídaňový patlanůž Dellinger Easy s rovným ostřím a zoubkovanou zaoblenou špičkou. Krásně se s ním roztírá máslo i pomazánky nebo krájejí třeba rajčata. Na marmeládu ideální,“ uzavírá pipMaster.

Další recepty

Grilujte s pořádným vybavením od pipMaster Grill

Chci vidět nabídku