Kdo má rád vypečený a lepkavý vepřový bůček, určitě by měl vyzkoušet dnešní grilovací recept. Říká se mu čínské barbecue a v kombinaci s horkou miskou rýže si po tomhle receptu budete olizovat prsty ještě hodně dlouho.
Na čínské Char Siu budete potřebovat vepřový bůček. Kdo chce míň tučnější variantu, může ho nahradit vepřovou krkovicí. „Ale jak říkám, bůček je bůček a ten ničím nenahradíš,“ říká v úvodu epizody David Kubricht. Bůček patří k nejšťavnatějším a pro svůj tuk, který je nositelem chuti i k nejchutnějším masům a najdete ho snad ve všech světových kuchyních. Jeho konzumace vám čas od času prospěje, protože je plný plnohodnotných bílkovin a vitamínů, zejména skupiny B a nejvíce B1, který je důležitý pro správnou funkci vašeho metabolismu.
Maso naložte do marinády, na kterou budete potřebovat 2 lžíce klasické sójové omáčky, 2 lžíce ústřicové omáčky, 2 lžíce medu, 2 lžíce sladké sójové omáčky, 2 lžíce rýžového vína, 3 lžíce hnědého cukru, 4 stroužky utřeného česneku, 30 g nastrouhaného čerstvého zázvoru, 2 lžičky koření pěti vůní, 1 lžičku bílého pepře a 1 lžičku Gochujang chilli pasty, která bůčku dodá příjemně pálivou chuť, vůni a barvu. Pastu seženete v každém obchodě s asijskými surovinami anebo třeba i v internetovém supermarketu rohlík.cz. Všechny suroviny důkladně promíchejte.
Na přípravu vám bude stačit kilo vepřového bůčku bez kůže a kosti, který rozkrojte na dva kusy. Maso vložte do skleněné misky, zalijte marinádou a nechte ideálně 24 hodin marinovat, minimálně však alespoň 12 hodin. Po namarinovaní položte bůček na mřížku a marinádu z něho nechte 5 minut okapat. S takto připraveným bůčkem můžete do grilu.
Pravé Char Siu se připravuje na uhlí, takže použijte gril na dřevěné uhlí s jedním kouskem ovocného dřeva na zauzení. Grilujte nepřímou metodou, to znamená, že maso není v přímém kontaktu s ohněm. Gril rozpalte na 150 stupňů a bůček v něm nechte dělat asi hodinu a půl dokud nebude v jádru masa 90 stupňů. K tomu vám poslouží teplotní sonda. Ke konci maso potřete zbytkem marinády a po udělání nechte 10 minut odpočinout.
Hotový bůček nakrájejte na centimetrové plátky a podávejte s horkou jasmínovou rýží a omáčkou ze svařeného zbytku marinády. Nakonec dozdobte plátky lahůdkové cibulky a chilli papriček. „A to nejlepší nakonec, jdeme ochutnat. Krásně se to rozplývá na jazyku, lehce pikantní a nádherně ovoněné kořením pěti vůní. Tohle si prostě udělejte, stojí to za to,“ říká spokojený pipMaster.
Pokud patříte mezi milovníky a znalce kvalitního jídla na ranči v Silverstone Living se o vás postarají dokonale. Místo je to výjimečné i tím, že Amazing Places, kteří vybírají nejkouzelnější místa pro dovolené, romantické víkendy a rodinné výlety po celé střední Evropě vybrali právě Silverstone Living jako vítěze kategorie Kouzelná novinka roku 2022.