Video recept:

Grilovaný čínský bůček Char Siu

4 - 5 porcí

2 hodiny

150 °

Jednoduché

Kdo má rád vypečený a lepkavý vepřový bůček, určitě by měl vyzkoušet dnešní grilovací recept. Říká se mu čínské barbecue a v kombinaci s horkou miskou rýže si po tomhle receptu budete olizovat prsty ještě hodně dlouho.

Postup přípravy:

Ingredience

Na marinádu:

  • 1 kg vepřového boku bez kosti a kůže
  • 2 lžíce klasické sójové omáčky Kikkoman
  • 2 lžíce ústřicové omáčky
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce sladké sójové omáčky
  • 2 lžíce rýžového vína
  • 3 lžíce hnědého cukru
  • 4 stroužky utřeného česneku
  • 30 g nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 2 lžičky koření pěti vůní
  • 1 lžička bílého mletého pepře
  • 1 lžička Gochujang chilli pasty

Na čínské Char Siu budete potřebovat vepřový bůček. Kdo chce míň tučnější variantu, může ho nahradit vepřovou krkovicí. „Ale jak říkám, bůček je bůček a ten ničím nenahradíš,“ říká v úvodu epizody David Kubricht. Bůček patří k nejšťavnatějším a pro svůj tuk, který je nositelem chuti i k nejchutnějším masům a najdete ho snad ve všech světových kuchyních. Jeho konzumace vám čas od času prospěje, protože je plný plnohodnotných bílkovin a vitamínů, zejména skupiny B a nejvíce B1, který je důležitý pro správnou funkci vašeho metabolismu.

Bůček naložte den předem do marinády

Maso naložte do marinády, na kterou budete potřebovat 2 lžíce klasické sójové omáčky, 2 lžíce ústřicové omáčky, 2 lžíce medu, 2 lžíce sladké sójové omáčky, 2 lžíce rýžového vína, 3 lžíce hnědého cukru, 4 stroužky utřeného česneku, 30 g nastrouhaného čerstvého zázvoru, 2 lžičky koření pěti vůní, 1 lžičku bílého pepře a 1 lžičku Gochujang chilli pasty, která bůčku dodá příjemně pálivou chuť, vůni a barvu. Pastu seženete v každém obchodě s asijskými surovinami anebo třeba i v internetovém supermarketu rohlík.cz. Všechny suroviny důkladně promíchejte.

Na přípravu vám bude stačit kilo vepřového bůčku bez kůže a kosti, který rozkrojte na dva kusy. Maso vložte do skleněné misky, zalijte marinádou a nechte ideálně 24 hodin marinovat, minimálně však alespoň 12 hodin. Po namarinovaní položte bůček na mřížku a marinádu z něho nechte 5 minut okapat. S takto připraveným bůčkem můžete do grilu.

Bůček grilujte nepřímou metodou

Pravé Char Siu se připravuje na uhlí, takže použijte gril na dřevěné uhlí s jedním kouskem ovocného dřeva na zauzení. Grilujte nepřímou metodou, to znamená, že maso není v přímém kontaktu s ohněm. Gril rozpalte na 150 stupňů a bůček v něm nechte dělat asi hodinu a půl dokud nebude v jádru masa 90 stupňů. K tomu vám poslouží teplotní sonda. Ke konci maso potřete zbytkem marinády a po udělání nechte 10 minut odpočinout.

Hotový bůček nakrájejte na centimetrové plátky a podávejte s horkou jasmínovou rýží a omáčkou ze svařeného zbytku marinády. Nakonec dozdobte plátky lahůdkové cibulky a chilli papriček. „A to nejlepší nakonec, jdeme ochutnat. Krásně se to rozplývá na jazyku, lehce pikantní a nádherně ovoněné kořením pěti vůní. Tohle si prostě udělejte, stojí to za to,“ říká spokojený pipMaster.

Pokud patříte mezi milovníky a znalce kvalitního jídla na ranči v Silverstone Living se o vás postarají dokonale. Místo je to výjimečné i tím, že Amazing Places, kteří vybírají nejkouzelnější místa pro dovolené, romantické víkendy a rodinné výlety po celé střední Evropě vybrali právě Silverstone Living jako vítěze kategorie Kouzelná novinka roku 2022.

Další recepty

Grilujte s pořádným vybavením od pipMaster Grill

Chci vidět nabídku