Video recept:

Grilované masové koule v rajčatové omáčce s těstovinami

4 porce

1,5 hodiny

150 °

Jednoduché

Sychravé podzimní počasí přímo vybízí k rozpálení grilu a přípravě vydatného pokrmu. S mistrem grilu si v dnešním dílu Akademie grilování uděláme grilované masové koule v rajčatové omáčce a těstovinami.

Postup přípravy:

Ingredience

Na masové koule

  • 1 kg hovězího krku
  • 0.5 kg vepřového boku
  • 10 dkg parmezánu
  • 1 vejce

Bůček dodá koulím šťávu

Na masové koule v italském stylu budeme potřebovat vepřový bůček bez kosti, který zbavíme kůže a asi kilo hovězího krku. Obě masa naporcujeme na větší kousky tak, abychom ho mohli v mlýnku namlít dohromady. „Pro semletí masa vyberte také vhodnou šajbu, ideálně 4 až 4,5 milimetru,“ radí pipMaster. Výběr vhodné desky do mlýnku, tzv. šajby totiž ovlivňuje výslednou zrnitost namleté suroviny. Milovníci šťavnatějšího masa mohou do namleté směsi přidat ještě více vepřového bůčku.

Do mleté směsi přidáme jedno celé vejce, aby nám lépe drželo pohromadě. Případně můžeme přidat i trochu strouhanky. Přidáme asi 10 dkg najemno nastrouhaného parmezánu a půl sáčku sušené bazalky. Jednu lžičku sušených chilli papriček, osolíme a trochu opepříme. V rukavicích vše důkladně promícháme. Z takto připravené směsi vytvarujeme masové koule stejné velikosti, které rovnou poklademe na rošt, který pak vložíme do grilu. Při jejich tvarování je potřeba maso utáhnout, aby stále drželi tvar. Z kila a půl masa jich pipMaster udělal přesně 50 kusů.

Zauzené koule dodají jídlu správnou chuť

Keramický gril roztopíme na 150 °C a hodíme do něho polínko ovocného dřeva na zauzení. „Pokud chcete, aby masové kuličky byly více zauzené, zvolte nižší teplotu někde mezi 100 až 120 °C,“ připomíná pipMaster princip barbecue úpravy. Maso necháme v grilu 30 až 40 minut. Rošt s koulemi vložte do grilu a mezitím si připravíme omáčku.

V grilu si nejdříve rozehřejeme litinovou pánev, ideálně takovou, abyste gril mohli zavřít. Na kilo a půl omáčky použijeme dvě nahrubo pokrájené bílé cibule. Do nahřáté pánve dejte dvě lžíce extra panenského olivového oleje Monini Classico, který je vhodný právě do základu omáček. Navíc jeho výraznější olivové aroma příjemně oživí chuť výsledného jídla.

K oleji přidáme dva kousky másla a asi za minutu pokrájenou cibuli, kterou necháme zesklovatět. K ní přidáme 6 stroužků rozdrceného česneku a necháme 5 až 10 minut zarestovat.

A k Itálii samozřejmě patří rajčata. Do naší omáčky použijeme jemně krájená rajčata od Mutti, která jsou vhodná do jídel, jež vyžadují delší tepelnou úpravu a stejně tak dobře fungují i pro každodenní rychlovky. Značka o sobě tvrdí, že se snaží pozvedávat kvalitu konzervovaných rajčat na nejvyšší úroveň, a nakonec to potvrdil i sám pipMaster. „Za mě jsou to jedny z nejlepších rajčat, který se dají koupit v běžným krámu. Roky jsem kupoval kde co, než jsem se ustálil na těchto rajčatech. A zkuste k nim i čuchnout, ucítíte jen rajčata.

Ingredience

Na rajčatovou omáčku

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje Monini Classico
  • 1 bílá cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 2 plechovky jemně posekaných rajčat Mutti
  • ½ balení sušené bazalky
  • 1 lžíce sušených chilli papriček
  • 2 plátky másla
  • barbecue omáčka
  • sůl
  • pepř
  • 500 g těstovin typu linguine Rummo

Barbecue omáčka osladí rajčata a dodá jim zakouřenou chuť

Rajčata nalijeme do pánve, lehce povaříme, osolíme a opepříme. „Omáčku můžete ještě vylepšit trochou barbecue omáčky, která ji osladí a dodá ji nakouřenou chuť,“ dodává pipMaster. Do provařené omáčky nasázíme ugrilované masové koule a pánev vložíme na 10 až 15 minut zpátky do grilu. Teplotu zvýšíme na 180 °C a necháme dojít na 70 °C.

A zbývá nám poslední krok. V osolené vodě uvaříme těstoviny. Do svých masových koulí pipMaster použil linquine Rummo. Ty, jsou známé tím, že se vyrábí metodou pomalého zpracování. Najdete v nich kvalitní tvrdozrnnou pšenici – semolinu, což je vlastně pšeničná krupice umletá z tvrdozrnné pšenice. A nejčastěji se používá právě pro výrobu těstovin.

Uvařené špagety přesypeme do mísy a promícháme je s hotovou rajčatovou omáčkou, dozdobíme ugrilovanými masovými koulemi, trochou parmezánu a několika lístky bazalky.

„Skvělá kombinace. Koule krásně šťavnatý, omáčka krásně ochucená, těstoviny al dente, dohromady to pasuje úplně skvěle,“ pochutnává si spokojeně pipMaster na svém výtvoru.

Další recepty

Grilujte s pořádným vybavením od pipMaster Grill

Chci vidět nabídku