Video recept:

Zauzená hovězí líčka na víně

3 - 5 porcí

2 hodiny

150 °

Pro pokročilé

Hovězí líčka jsou jídlem, se kterým se při jeho přípravě budete mazlit. Jejich příprava sice není žádná rychlovka, ale výsledek stojí za to. Po úpravě na grilu totiž zůstanou nejen neskutečně šťavnatá, ale i krásně zauzená.

Postup přípravy:

Ingredience

Na líčka

  • 1 kg hovězích líček
  • 2 cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 1 celer
  • 3 mrkve
  • 1 petržel
  • 0.7 l červeného vína
  • směs koření SPoG od pipMaster – sůl - pepř - granulovaná cibule a česnek
  • 3 bobkové listy
  • 6 kuliček jalovce
  • 6 kuliček nového koření
  • barbecue omáčka – Sweet N Smokey od Croix Valley
  • hovězí vývar
  • 1 máslo
  • 1 kg brambor
  • 4 lžíce citrónového olivového oleje Monini
  • kůra z citrónu
  • sůl a pepř

Líčka nechte nejdříve zaudit

Hovězí, telecí nebo vepřová líčka jsou z tváře skotu, jedná se o část žvýkacích svalů, které obsahují velké množství kolagenu a maso je tak jemné, že i samotní řezníci si ho často berou domů. „Pokud je váš řezník nemá, tak je má nejspíš pod pultem a nebojte se mu o ně říct,“ radí hned v úvodu David Kubricht alias pipMaster.

Z masa odstraňte velké šlachy, ty menší tam nechte, protože do jídla uvolní kolagen. Očištěná líčka nakrájejte na menší kousky a okořeňte ze všech stran směsí ze soli, pepře, granulované cibule a česneku. Gril roztopte na 150 °C, přidejte dva kousky ovocného dřeva na zauzení a líčka v nich nepřímou metodou nechte hodinu a půl zaudit.

Než se maso zaudí připravte si zeleninu. Cibuli, česnek, celer, mrkev a kus kořenové petržele pokrájejte nadrobno. Po zauzení líček gril přestavte na přímou metodu grilování. Vyndejte z něj deflektor, který tlumil a oddělil přímý žár od masa, protože v další fázi bude potřeba zeleninu zarestovat v litinovém hrnci. Stále držte teplotu 150 °C. „Samozřejmě můžete tam tlumič nechat a výsledek by byl stejný, jen by se nám jídlo dělalo déle,“ vysvětluje pipMaster.

Líčka průběžně podlívejte vínem a vývarem, dokud úplně nezměknou

Litinový hrnec nechte na roštu grilu dostatečně nahřát. V pánvi rozpusťte půl kostky másla a orestujte na něm pokrájenou zeleninu. K ní přidejte kvalitní rajčatový protlak, pipMaster použil rajčatový koncentrát od Mutti a trochu dobré barbecue omáčky. Mistr grilu tentokrát sáhl po medové omáčce Sweet N Smokey od Croix Valley, aby podpořila celkovou nakouřenou chuť pokrmu. Vše zarestujte a promíchejte s opečenou zeleninou.

Do základu následně přidejte zauzená líčka a k nim 3 bobkové listy, 6 kuliček nového koření, 6 kuliček jalovce a přilejte 3 až 4 deci dobrého červeného vína, pipMaster vybral Modrého Portugala. Lehce promíchejte, přiklopte pokličkou a nechte v grilu další 2 až 3 hodiny dusit, dokud maso úplně nezměkne. „Průběžně podlévejte zbytkem vína a hovězím vývarem, aby základ s líčky byl stále ponořen do tekutiny,“ upozorňuje pipMaster.

Zkuste netradiční citrónovou kaši z brambor

Nejvyšší čas připravit přílohu. K líčkům na červeném víně se nejlépe hodí bramborová kaše. pipMaster zvolil trochu netradiční úpravu s citrónem, která zvýrazní celkovou chuť líček a jak je známo, citrón obecně napomáhá trávení. Do uvařených brambor nalijte trochu mléka a brambory rozšťouchejte. Přidejte pár plátků másla, 4 lžíce citrónového oleje Monini, přistrouhejte trochu kůry z čerstvého citronu a kaši vyšlehejte ručním mixérem.

„Myslím, že to čekání stálo za to. Líčka se úplně rozpadají, jsou nádherně zauzený a šťavnatý. Úplně jak dort,“ říká po ochutnání spokojený pipMaster.

Další recepty

Grilujte s pořádným vybavením od pipMaster Grill

Chci vidět nabídku