pipMaster každý týden radí lidem na internetu, jak si udělat něco dobrého na grilu. Daniele Govoni se zase účastní soutěží v grilování po celém světě a v Praze předvádí své umění v nejlepší steakové restauraci. Spolu vám dnes ukáží, jak si udělat hovězí steak v klasické variantě s omáčkou chimichurri rojo a ve variantě s marinádou z filipínského destilátu a bramborovým lingotto.
Na netradiční variantu marinovaného steaku si připravte marinádu z jednoho citronu, jednoho pomeranče, pěti lžic extra panenského olivového oleje Monini a deci filipínského destilátu Don Papa. Do směsi přidejte trochu kořenící směsi SPoG, vše důkladně promíchejte a do připravené marinády dejte steak marinovat na 1 hodinu.
A protože samotná příprava steaků je rychlá, připravte si v dalším kroku přílohy. „Ke klasické variantě steaku jsem zvolil studenou omáčku Chimichurri Rojo, která je trošku dočervena, a ke skirt steaku bude chutnat úplně skvěle,“ říká pipMaster.
Do nádoby od tyčového mixéru dejte jednu červenou cibuli, půlku červené papriky. „Potřebujete spoustu hladkolisté petržele, kterou lehce přesekněte, aby se vám všechna vešla do nádoby. A když máte pocit, že už je nádoba plná, zeleninu lehce promixujte, a pak můžete přidávat další,“ radí pipMaster. Dále přidejte čerstvé oregano, samozřejmě i čerstvý koriandr, přilijte červený vinný ocet a trochu ochuceného oleje Monini Aglio e Peperoncino, který chuť celé omáčky ještě více vytáhne. Nakonec přidejte čtyři stroužky česneku a lehce promixujte. Dále pak přidejte lžičku uzené papriky, lžičku cayenského pepře, půl lžičky soli a zhruba půl až jednu lžičku čerstvě namletého černého pepře a opět promixujte. „Omáčka by neměla být úplně jemná, její struktura by měla být hrubší,“ upřesňuje konzistenci pipMaster. Hotovou omáčku dejte odležet.
Parťák pipMastera zvolil k netradičně marinovanému steaku bramborové lingotto. „Jeho příprava je jednoduchá, ale trvá trochu déle, nicméně výsledek stojí určitě za to,“ říká Daniele.
Do litinové pánve dejte velkou lžíci husího sádla a nechte ho v grilu rozpustit. Do misky nastrouhejte tvrdý italský sýr z ovčího mléka Pecorino Romano. „Sýru můžete přidat i více, dodá lingottu příjemnou chuť. A taky trochu pikantnosti,“ vysvětluje Daniele. Dále nahrubo nastrouhejte asi kilo velkých brambor, přidejte slaninu pokrájenou na kostičky a půlku pokrájené cibule. Do směsi přidejte kořenící směs SPoG, asi jednu velkou lžíci. Z grilu vyndejte rozpuštěné husí sádlo, kterým zalijte připravené suroviny. „Zamíchejte, ale ne rukou, abyste se neopařili rozehřátým husím sádlem,“ upozorňuje Govoni.
„V dalším kroku si připravte silikonovou formu, kterou můžete koupit v jakémkoli obchodě. Potřete ji trochou olivového oleje nebo použijte olej ve spreji a formu napěchujte připravenou směsí,“ popisuje postup a dodává „směs naplňte přes okraj i do výšky, protože při pečení se obsah sníží. Silikonovou formu následně vložte do gastro nádoby a bramborovou směs přikryjte pečícím papírem přes kterou dejte další gastro nádobu, kterou po vložení do grilu zatížíte vodou.
Bramborové lingotto dělejte nepřímou metodou, gril roztopte na 150 stupňů a nechte ho v něm hodinu a půl dělat. A můžete se konečně vrhnout na steaky. „Maso očistěte od blan a šlach,“ radí pipMaster. Steak okořeňte směsí SPoG z obou stran. Marinovaný steak vyndejte z marinády, osušte papírovou utěrkou a lehce okořeňte stejnou kořenící směsí základních koření a můžete s oběma do grilu.
„Nejdříve si dobře očistěte rošt, použijte ideálně litinový,“ radí pipMaster. Pracovní prostor v grilu si rozdělte na přímou a nepřímou zónu. Gril rozpalte na 250 stupňů, rošt potřete olejem, aby se k němu maso nelepilo. „Začněte marinovaným steakem, který třikrát po minutě otočíte. Steak pak odložte na mřížku do gastro nádoby s víkem a nechte 6 minut odpočívat. A můžete se vrhnout na skirt steak.
Rošt si opět očistěte a potřete olejem. Steak dělejte na rozpáleném grilu minutu a půl z každé strany, pak ho přendejte do nepřímé zóny, píchněte do něho teplotní sondu a v grilu ho nechte dojít, dokud nebude v jádru masa 48 stupňů. Po vyndání dejte také odpočívat do gastro nádoby s mřížkou,“ popisuje postup pipMaster. Sondu použil Inkbird se dvěma sondami, kterými lze měřit dvě masa najednou.
„Akorát se nám udělalo lingotto, které bylo v grilu hodinu a půl na 150 stupňů,“ připomíná Daniele. Po vyndání z grilu je důležité nechat ho minimálně 5 hodin, ideálně 24 hodin odležet v chladu, aby všechen husí tuk zůstal uvnitř. Po této době jsou bramborové kostky vychlazené a jdou velmi jednoduše vyjmout z formy. Na rozpálenou litinovou pánev nalijte olivový olej a lingotto v něm osmažte lehce dozlatova.
Steak, který Daniele pouze krátce třikrát po minutě otočil na grilu je potřeba dodělat. Pro vytvoření finální krusty použijte hovězí lůj z vypečené morkové kosti, do kterého nalijte deci destilátu Don Papa, pro flambování, kterým při finišování steak potírejte. Steak potřený lojem otáčejte v grilu po dobu dvou minut každých 5 až 10 vteřin.
Nafilírovaný skirt steak na tenké plátky servírujte s brazilskou omáčkou Chimichurri Rojo a čerstvou bagetu. Stejně tak marinovaný steak, který pokapejte trochou olivového oleje a lehce posypte kořenící směsí SPoG servírujte s osmaženým lehce opepřeným lingotto.
„Ke steaku v americkém stylu patří i americké pivo. Za mě se nejlépe hodí Sierra Nevada Torpedo Extra,“ doporučuje pipMaster nekompromisně hořké a současně aromatické pivo po citrusech, borovicích a tropickém ovoci. Naproti tomu Daniele zůstává věrný destilátu Don Papa, ale přípravu legendárního drinku Darker Don svěřil profesionálnímu barmanovi Lukáši Hanzlovi. Jak si namíchat legendární drink se dozvíte ve videu.
„Steak je úžasnej, ale to bramborové lingotto je úplně boží,“ říká nadšený pipMaster a spokojený Daniele dodává „Chimichurri se steakem je příjemně pikantní a zároveň kyselé, všechno tak akorát, miluju to.“