Video recept:

Spatchcock kuře se salátem z grilovaných pomerančů a cibule

4 - 5 porcí

1,5 hodiny

180 °

Jednoduché

V dnešním dílu akademie vám ostřílení mistři grilu ukáží, jak si rychle a jednoduše připravit na grilu metodou Spatchcock kuře se salátem z grilovaných pomerančů a cibule.

Postup přípravy:

Ingredience

Na Spatchcock kuře

  • 1 celé kuře
  • 75 g změklého másla
  • 1 lžíce soli
  • ½ lžičky černého pepře
  • 1 citron
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička mletého tymiánu

Kuře naplacato se ugriluje téměř dvakrát rychleji než vcelku

Že jste nikdy neslyšeli o spatchcockingu? Jedná se o specifickou metodu úpravy drůbeže a ryb, tedy motýlkování. Celý fígl spočívá v tom, že drůbež anebo maso rozdělíme na dvě části, ale jednou částí je necháme spojené a maso se tak na grilu udělá téměř dvakrát rychleji než vcelku. „V našem případě z kuřete odstraníme páteř a zplacatíme ho,“ vysvětluje hned v úvodu pipMaster kuchařskou techniku.

Jakmile si z kuřete uděláme motýlka, můžeme se vrhnout na přípravu směsi z povoleného másla, česneku, soli, tymiánu a kůry z jednoho citronu, kterou do kuřete vmasírujeme. Polovinu směsi nacpeme pod kůži na prsou, aby nám i po ugrilování zůstala pěkně šťavnatá a druhou polovinu vmasírujeme do kůže. „Před tím, než ho vložíme do grilu je potřeba zasunout křídla pod kuře, aby nám pěkně drželo tvar,“ upozorňuje pipMaster a dodává „kuře můžete po odstranění páteře také promáčknout oběma dlaněmi na prsou, aby maso a kosti dostatečně povolily a opět nám to pomohlo držet tvar.“

Kuře budeme dělat v keramickém grilu, který si nahřejeme na 180 °C a nepřímou metodou ho v něm budeme dělat asi hodinu. „Kuře jsem dal na vyvýšený rošt, aby se v keramickém grilu dělalo jak odspodu, tak od nahřáté keramické kopule a ugrilovalo se hezky rovnoměrně,“ vysvětluje výhodu keramického grilu pipMaster. V průběhu grilování ho asi po třičtvrtě hodině otočíme prsy dolů a necháme dojít na teplotu 74 °C v prsou. Kuře máme hotové a můžeme se vrhnout na salát od Daniela.

Ingredience

Na salát s grilovanými pomeranči a cibulí

  • 1 žlutá cibule
  • 1 červená cibule
  • 4 pomeranče
  • olivy taggiasche
  • olivový olej Monini
  • 1 chilli paprička
  • sójová omáčka Kikkoman
  • sůl
  • pepř

Jednoduchý a chuťově překvapivý salát

Nejdříve je potřeba přestavět gril na přímou metodu grilování, protože v něm budeme karamelizovat pomeranče s cibulí. Pomeranče se slupkou pokrájíme na osminky a dvě cibule i se slupkou na poloviny. Takto pokrájené dáme do grilu řezem na rošt zkaramelizovat asi pět minut z každé strany. Po vyndání z grilu odřízneme z pomerančů slupku a nakrájíme je na kostičky.

Pokrájíme cibuli a přidáme trochu nakládaných oliv. Italský mistr grilu doporučil olivy taggiasche, které jsou populární mezi znalci. Jsou o něco menší než jejich příbuzní a mají zelenou až purpurově nahnědlou barvu. Znalci ocení především jejich jemnou a mírně sladkou vůni připomínající borové ořechy. Do salátu dále přidáme na kolečka pokrájený kousek chilli papričky a pokapeme trochou extra panenským olivovým olejem Monini, který nám nejen zvýrazní chuť zkaramelizovaných pomerančů a cibule, ale skvěle se propojí i s olivami. Salát nakonec zakápneme pár kapkami sójové omáčky Kikkoman, která jeho chuť ještě více povýší, lehce osolíme, opepříme a nakonec promícháme.

Grilovaný salát servírujeme k nafilírovanému šťavnému kuřeti. „Je to naprosto perfektní, super šťavnatý, krásně zauzený, tak akorát, ani moc ani málo, a s tím salátem to ladí naprosto dokonale,“ říká spokojený pipMaster.

Další recepty

Grilujte s pořádným vybavením od pipMaster Grill

Chci vidět nabídku