Recept:

Indický špíz tandoori s cizrnovým salátem a jogurtem z pečeného citronu

4 porce

40 minut

200 °

Jednoduché

Římský kmín, garam masala, kurkuma, čerstvý koriandr nebo indické koření chunky chaat masala. A víte, jak chutná cizrna nebo co je to okra? V novém díle Grilovací akademie se pustíme do dobrodružství s bylinkami, kořením i zeleninou. Vydáme se do exotických asijských zemí a na grilu Kamado Joe si připravíme indický špíz tandoori se skvělým cizrnovým salátem a jogurtem z pečeného citronu.

Postup přípravy:

Kuřecí z volného chovu

U krásného jezírka, kde je i spousta lehátek na chytání slunečních paprsků, si pipMaster rozložil svoje grilovací a kuchařské náčiní. Chybět nemohl ani gril Kamado Joe. „Vejde se na něj deset až dvanáct steaků, my ale použijeme moji vlastní konstrukci na zavěšení špízů,“ říká pipMaster s tím, že jako první je třeba na něj naložit kuřecí stehna.

Na tandoori jsou nejlepší kuřecí stehna, oproti kuřecím prsům udrží větší podíl šťávy. Na pohmat by měly být tužší, nesmí z nich téct žádná voda. Samozřejmě, dobré jídlo uděláte jen z kvalitního masa. Pro dnešní recept použijeme kuřecí od EMI Food. Společnost má lokálnost trochu v jiném pojetí než je u nás zvykem, neobjevuje Ameriku, jen navazuje na historické staré obchodní cesty, které tady byly po staletí. Od Velkopolské nížiny na severu po Piranský záliv na Istrii na jihu, od Linze na západě až po Uherskou nížinu na východě. Kuřecí stehna jsou pak z Dolního Štýrce ve Slovinsku z oblasti Ptuj. Na tamních farmách se drůbež chová přirozeným způsobem ve volných chovech již více než 100 let. Drůbež má dostatek prostotu a denního slunce, jejich maso je pevné a šťavnaté.

Teď už jenom připravit na kuřecí stehna marinádu. Protože v ní stehna budou aspoň pět hodin, je dobré si vše připravit předem. Všechno koření, z kterého marinádu dělám, je běžně k dostání - garam masala, římský kmín dodají tandoori chuť a sytou barvu, která patří do indické kuchyně, dodá pokrmům kurkuma. A ještě jedna rada k přípravě marinády: Nejdřív dejte všechno předepsané koření, pak olej a vymačkané limetky, teprve poté všechno promíchejte - nejlepší náčiní je lidská ruka. A na závěr dejte navrch lžíci řeckého jogurtu.

Ingredience

Marináda na kuřecí stehna

  • vykostěná kuřecí stehna 200 g
  • šťáva z 1 limety
  • římský kmín 1 pol. lžíce
  • koření garam masala ½ pol. lžíce
  • koření tandoori masala 2 pol. lžíce
  • kurkuma ½ pol. bílý jogurt řeckého tipu 3 pol. lžíce
  • 1 pol. lžíce rostlinného oleje
  • sůl 1 pol. lžíce

Ingredience

Na indický salát

  • vařená tmavá cizrna 3 pol. lžíce
  • vařená bílá cizrna 1 pol. lžíce
  • keříková cherry rajčata 16ks
  • salátová okurka bez jadřince ½ ks
  • čerstvý koriandr ½ sv. červená cibule nakrájená najemno 1ks
  • zelené chilli – 1ks krájený na malé kostičky
  • předvařená okra 4ks
  • šťáva z 1ks limety
  • indické koření chunky chaat masala 1 pol. lžíce
  • olivový olej 1 pol. lžíce

Vykostěná kuřecí stehna zbavená kůže nakrájíme na vetší kousky, které vložíme do misky. Přidáme římský kmín, tandoori masalu, garam masalu, kurkumu, sůl, šťávu z limety a rostlinný olej. Důkladně promícháme a koření vpracujeme do kuřecího masa. Naložené kuřecí maso zjemníme bílým jogurtem. Namarinované kuřecí maso necháme ideálně 5 hodin v ledničce.

Čas na salát

Nezapomeneme včas vložit na gril rozpůlený citron, abychom ho mohli použít na závěrečné zjemnění jogurtu a začneme pracovat na salátu. Snad v něm může někoho překvapit jen okra, botanicky ibiškovec jedlý, který je podobný malé cuketě a je lehce ochmýřený. S tímto plodem, který nejspíš pochází z Indie, se ale cestovatelé mohou setkat třeba i na dovolené v Řecku. Salát necháme aspoň deset minut v ledničce odpočinout.

Do misky vložíme tmavou cizrnu, bílou cizrnu, překrájená cherry rajčata, salátovou okurku nakrájenou na kostičky, červenou cibuli, zelené chilli a předvařenou okru. Takto připravený základ na indický salát dochutíme chunky chaatt masalou, olivovým olejem a šťávou z limety. Salát důkladně promícháme a přidáme lehce překrájený čerstvý koriandr.

Ingredience

Na jogurt z pečeného citronu

  • citrony 2 ks
  • agávový sirup 2 pl.
  • olivový olej 1 pl. sůl dle chuti čerstvý koriandr 1 stvol
  • zelené chilli 1 ks

Mezi tím na dlouhé nerezové špízy napíchneme maso. Začínáme cibulí, aby se maso nepřipálilo od spodu. Špízy zavěsíme na stojánek, kterým se z grilu rázem stane tandoori pec. Hodí se ale i na zavěšení klobás, uzeného, slaniny, žeber a pod. Další informace o vychytávce pipMastera najdete na jeho webových stránkách (www.pipmaster.cz). Špízy necháme při 200 stupních péct 15 minut, pak použijeme teploměr se sondou na maso. Víc jak 73 stupňů je ideální teplota. Indické tandoori špízy servírujeme společně se salátem z tmavé cizrny, citronovým jogurtem a indickým chlebem papadum. Chléb položíme na gril, který je rozpálený na 400 stupňů, když se mu začnou na povrchu dělat bublinky, je hotový.

Příprava jogurtu

Celé citróny vložíme na předem rozpálený gril a pečeme do celkového změknutí. Poté necháme citróny lehce zchladnout. Do misky vložíme řecký jogurt, do kterého postupně vmícháme: olivový olej, sůl, nakrájený čerství koriandr, překrájené zelené chilli, agávový sirup a šťávu z pečených citrónů. Vše důkladně promícháme.

Další recepty

Grilujte s pořádným vybavením od pipMaster Grill

Chci vidět nabídku