Video recept:

Grilovaný bůček a krkovice ve stylu buřtů na pivu

6 - 8 porcí

1,5 hodiny

150 °

Jednoduché

Buřty na pivu zná každý. V dnešním dílu grilovací akademie si na grilu uděláme jejich nepříliš známou variantu s bůčkem a krkovicí zauzenými v grilu a na černém pivu.

Postup přípravy:

Ingredience

Na bůček s krkovicí

  • 1 kg krkovice vcelku
  • 1 kg bůčku bez kosti
  • 3 ks žluté cibule
  • 3 ks červené cibule
  • 3 ks červené papriky
  • 1 ks žluté papriky
  • 1 ks chilli papričky
  • 1 ks palice česneku
  • 6 ks sušených rajčat
  • 0.5 l černého piva
  • 0.5 kg pasírovaných rajčat Mutti
  • 2 dcl teriyaki omáčky Kikkoman
  • BBQ koření Killer Hogs
  • sůl a pepř

Začínáme masem

Přípravu grilované pochoutky začneme přípravou masa. Budeme potřebovat kilo očištěného vepřového bůčku bez kosti a kůže, který pokrájíme zhruba na kostky o velikosti třech centimetrů. Obdobně si připravíme i kilo očištěné krkovice. Kostky odložíme do pekáčku anebo ploché misky, ve které budeme maso kořenit. Na kořenění masa zvolil pipMaster směs „The BBQ Rub“ od Killer Hogs z cukru, soli, uzených papriček a dalšího koření, které zvýrazní jeho chuť, aniž by přebila chuť masa. „Protože maso necháme v grilu zaudit, je důležité, aby masové kostky byly nakořeněny ze všech stran, protože chceme, aby se nám na nich vytvořila krásná kůrka. Nakořeněné maso v misce párkrát prohodíme, aby se koření dostalo do všech stran,“ vysvětluje pipMaster.

Vedle toho pokrájíme zeleninu, kterou pak později smícháme s lehce zauzeným masem. Tři světlé a tři červené cibule pokrájíme nahrubo a k nim přikrájíme tři červené a jednu žlutou papriku, kterou překrojíme podélně a pak ji pokrájíme na menší kousky a dále jednu až dvě chilli papričky. Ty však s rozvahou, záleží na jejich pálivosti a vašich chuťových preferencích.

Dále nasekáme najemno stroužky z celé hlavičky česneku, a nakonec přidáme šest kusů posekaných sušených rajčat. „Doporučuji použít rajčata sušená na slunci nikoli marinovaná v oleji, které se úplně rozvaří a do jídla se z nich nedostanete tolik výrazné chuti jako ze sušených rajčat,“ radí pipMaster. Posekanou zeleninu dáme do kovové pánve, kterou pak vložíme do grilu.

S masem rovnou na gril

Gril nastavíme na teplotu 150 °C a protože necháme maso zaudit budeme grilovat nepřímou metodou a do grilu přidáme dvě polínka ovocného dřeva. Masové kostky vyskládáme na rošt a necháme je v grilu 45 až 60 minut zaudit. Kostky poté vyndáme na pokrájenou zeleninu připravenou v pánvi a dáme ji i s masem do grilu.

Vše podlijeme asi půl litrem černého piva a přidáme dvě plechovky pasírovaných rajčat Mutti a vše lehce promícháme. „A přidáme trošku sójovou omáčku?“ ptá se Daniele. „Máme tady sójovou omáčku od Kikkomanu, její ikonický tvar navrhl japonský průmyslový návrhář motorek a vlaků Kenji Ekuan,“ říká pipMaster a vysvětluje proč má zkosené hrdlo dva otvory.

Původně se totiž omáčka nalívala z konvice, ale vždy kapala, což bylo dost nepraktické, takže designér Ekuan hrdlo uřízl pod opačným úhlem 60 stupňů, než má špička konvice a omáčka se po nalití vtáhne zpět do láhve a nikde okolo nekape. Aby tento zlepšovák fungoval na sto procent udělali to samé i z druhé strany hrdla. Spíš než technické zpracování dávkovače na sójovou omáčku obdivoval Daniele samotný design limitované edice, která zobrazuje typický japonský most, jenž symbolizuje spojení lidí, kultury a chutí. Na limitované edici však najdete i úplněk, jenž ozařuje listy do zlaté barvy, které symbolizují harmonii a obdiv k přírodě. To vše jsou hodnoty, které vyznává jak Japonsko, tak Kikkoman. Limitovaná edice bude dostupná po celém Česku do konce března.

My ale místo sójové omáčky použijeme omáčku teriyaki s pečeným česnekem. Jedná se vlastně o směs sójové omáčky, japonského saké, cukru a medu, takže na konci nám pokrm i krásně zkaramelizuje. Přidáme lžíci teriyaki, pánev přiklopíme víkem a necháme v grilu další hodinu dusit. Nakonec odklopíme a omáčku necháme asi pět minut zredukovat. Servírujeme s čerstvým chlebem a pivem.

„Úplně se to rozplývá v puse, je to fantastický, lehce pikantní a nakouřený. Jak jsem říkal na začátku, v mých očích jsme se dneska dotkli gastronomického nebe,“ dodává spokojený pipMaster.

Další recepty

Grilujte s pořádným vybavením od pipMaster Grill

Chci vidět nabídku