Recept:

Mořské plody s pita chlebem a japonskou majonézou

4 porce

20 minut

300 °

Jednoduché

K české grilované klasice to má daleko, ale jako připomenutí odcházejícího léta si v dalším dílu Grilovací akademie s pipMasterem na grilu Kamado Joe ugrilujeme mořské plody v pita chlebu s japonskou chilli majonézou.

Postup přípravy:

Ingredience

Grilované mořské plody

  • mix mořských plodů 400 g
  • krevety v celku vel. 16/20 8 ks
  • fenykl 1ks
  • listový špenát 2 hrsti
  • teriyaki omáčka Kikkoman 4 pol. lžíce
  • keňské fazole 4 hrsti
  • granátové jablko 1ks
  • zázvor 1ks
  • pita chleba 4ks

Ingredience

Japonská chilli majonéza

  • majonéza 5 pol. lžic
  • chilli omáčka sriracha 1 pol. lžíce
  • teriyaki omáčka Kikkoman 1 pol. lžíce
  • šťáva z ½ limety
  • sezamový olej ½ lžíce

Dnes budeme grilovat mořské plody. U nich je samozřejmě nejdůležitější čerstvost, stačí je v podstatě na grilu jen prohřát, aby neztratily svou chuť a barvu. K tomu nám poslouží keramický gril Kamado Joe na dřevěné uhlí. Jeho výhodou je, že po zaklopení víka rovnoměrně rozprostře teplotu okolo grilovaných potravin a současně nám suroviny nevysuší.

Protože mořské plody budou rychle hotové, připravíme si nejdříve japonskou chilli majonézu. Do ní zamícháme mimo jiné i teriyaki omáčku Kikkoman. Teriyaki je způsob japonské přípravy jídla, kdy se třeba maso potírá, glazuje omáčkou během přípravy. Ale my ji použijeme trochu netradičně, bude totiž tvořit základ majonézy a bude to výborné.

Do misky vložíme majonézu, do které postupně vmícháme chilli omáčku sriracha, teriyaki omáčku, limetovou šťávu a sezamový olej. Takto připravený základ vymícháme v emulzní konzistenci.

Připravíme si tenké plátky fenyklu, který předem zbavíme vrchní stopky. A abychom dosáhli tenkých plátků, použijeme mandolínu.

Směs dochutíme zrníčky z granátového jablka. „Vždycky když mám jíst granátové jablko tak řeším, jak vydolovat ty zrníčka, abych se nepocákal,“ komentuje svoji zkušenost se zrníčky pipMaster. Návod na oddělení zrníček je přitom vcelku jednoduchý. Granátové jablko stačí ze všech stran proklepat tupou stranou nože, pak rozřízneme a nad miskou opětovně klepeme na slupku ovoce a zrníčka tak sama začnou vypadávat do misky.

PipMaster nejdříve rozpálí gril na 300 °C a vloží do něho nahřát wok pánev. Kónický tvar pánve rozhodně přehlédnout nelze. Malý spodní průměr, který se směrem vzhůru postupně rozšiřuje funguje naprosto specifickým způsobem. V hluboké pánvi se navíc nemusí používat mnoho oleje a suroviny se tak připravují v páře. To zachová základní chuť surovin, ale také vitamíny. „Vyboulený tvar pánve nám zajistí skvělý rozvod tepla a taky se nemusíte obávat, že vám při míchání suroviny vyskočí z pánve,“ dodává mistr grilu David Kubricht alias pipMaster.

Rozehřejeme olivový olej, který rozprostřeme i po vyboulených bocích pánve. Orestujeme v něm natenko nakrájený zázvor a přidáme připravené mořské plody, dokud nedostanou zlatavou barvu. Přidáme listy špenátu, nahoblovaný fenykl a překrájené fazole. Základ důkladně prorestujeme a opět přidáme omáčku teriyaki.

V grilu si prohřejeme pita chleba. Stačí půl minuty z každé strany. Chléb pak překrojíme a nahřátý se nám krásně otevře a můžeme kompletovat. Vnitřek chleba lehce vytřeme připravenou majonézou, vložíme směs s plody, obložíme japonskou majonézou a dozdobíme granátovým jablkem.

„K české grilované klasice to má daleko, ale jako připomenutí odcházejícího léta a ve středomořské atmosféře místa, kde grilujeme, vynikající,“ uzavírá pipMaster.

Další recepty

Grilujte s pořádným vybavením od pipMaster Grill

Chci vidět nabídku